Κατεχάκης Δημήτρης
Director, Hellenic Digital Health Cluster
Ο Δημήτριος Γ. Κατεχάκης (A) είναι κάτοχος Διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (με εξειδίκευση στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά) από το Πολυτεχνείο Πατρών (1991) και Μεταπτυχιακού Τίτλου Εξειδίκευσης (M.S.) Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (με εξειδίκευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές) από το Πανεπιστήμιο του Maryland στο College Park (1993).
Από το 2010 είναι Επικεφαλής στο Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Το έργο του επικεντρώνεται στην ανάλυση ολοκλήρωσης δεδομένων και στο σχεδιασμό αντικειμενοστραφών πληροφοριακών συστημάτων και κατανεμημένων αρχιτεκτονικών για ολοκληρωμένες, διαχρονικές, υπηρεσίες διαχείρισης ηλεκτρονικών μητρώων υγείας.
Η συμμετοχή του στην υλοποίηση έργων Έρευνας και Ανάπτυξης, που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει τα έργα CAREMATRIX, ROSIA, eCARE, INCAREHEART, STARS, RELIEF, MyPAL (HORIZON 2020 PCPs), e-SENS (ICT PSP / CIP), EURECA (FP7-ICT), EHR-Q-TN (FP7-ICT), EHR-IMPLEMENT (DG SANCO), INFOBIOMED (FP6-IST), PICNIC (FP5-IST), RETRANSPLANT (DGXIII – HEALTHCARE), TEMeTeN (DGXVI – RISI 2), HECTOR (DGXIII – Health Telematics) και CreteCT (Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & INTERREG II).
Η σχετική εμπειρία του περιλαμβάνει επίσης συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland στη Βαλτιμόρη για τα έργα IONDT (US Federal) και MCR (MD State, Dept. of Health and Mental Hygiene – CDC), καθώς και με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).
Ο Δημήτριος είναι πιστοποιημένος Project Management Professional (PMP). Είναι επίσης πιστοποιημένος σε IT Service Management (ITIL Foundation). Την περίοδο 2005-2010 υπήρξε υπεύθυνος (για λογαριασμό του ΙΤΕ) για την υλοποίηση τεσσάρων Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας που αναπτύχθηκαν για τέσσερις Υγειονομικές Περιφέρειες στην Αθήνα, τη Δυτική Αττική, τη Δυτική Ελλάδα και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Από το 2011 και μετά έχει υπάρξει επιστημονικά υπεύθυνος για περισσότερα από 400 έργα που σχετίζονται με λειτουργικά συστήματα διαχείρισης ηλεκτρονικών μητρώων ασθενών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας (ΕΣΥ). Από το 2014 υπηρετεί ως εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας στο HL7 Hellas. Την περίοδο 2016-2018 υπήρξε εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Εθνικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης Ηλεκτρονικής Υγείας. Τ
Το 2018 εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ). Την περίοδο 2020-2022 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) του ΕΣΥ.
Από το 2021 είναι Διαχειριστής (και από το 2022 Διευθυντής) του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού για την Ψηφιακή Υγεία. Από το 2023 ηγείται των εργασιών για την παροχή υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας smartHEALTH.
Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά, καθώς και παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ενώ ενεργεί ως κριτής και μέλος επιτροπής προγράμματος για μια σειρά από κορυφαία διεθνή περιοδικά και συνέδρια, όπως τα BMC HSR, Elsevier CMPB, IJMI, JBI, Emerald Publishing TGPPP, Hindawi IJTA, JHE, HL7 IHIC, IEEE BHI, BIBE, CBMS, EMBC, JBHI, IET Software, IGI Global IJRQEH, IMIA ACI, MEDINFO, EJBI, Springer Nature και πολλά άλλα.